

Margalith Kleijwegt: ‘Ik zoek altijd naar nieuwe inzichten’
Margalith Kleijwegt: ‘Ik zoek altijd naar nieuwe inzichten’
Journalist Margalith Kleijwegt is genomineerd voor de ereprijs Journalist voor de vrede 2016 voor haar reportage Dat klopt niet juf, het staat niet in de koran over tweedeling en radicalisering in het middelbaar onderwijs (De Groene Amsterdammer, 27/01). Kleijwegt schrijft regelmatig voor magazine HVMAN, het blad voor leden van omroep Human en het Humanistisch Verbond.
In mijn artikelen zoek ik altijd naar nieuwe inzichten, al zijn ze nog zo klein, je leert altijd weer. Als je werkelijk wilt weten wat er speelt moet je de tijd nemen, je nooit laten opjagen en met zoveel mogelijk mensen praten om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen”, vertelt Kleijwegt.
Dat geldt zeker ook voor het artikel waarvoor zij genomimeerd is. Hierin schetst Kleijwegt een beeld van wat er leeft op scholen. Hoe beïnvloedt de maatschappelijke realiteit het leven op school? Kunnen leraren het gesprek voeren over onderwerpen als Charlie Hebdo, IS, vluchtelingen of buitenlanders? En hoort het bij hun taken?
Burgerschap
Het is duidelijk dat een uurtje burgerschapsvorming per week volstrekt onvoldoende is om de kloof die ontstaat tussen autochtone en allochtonen leerlingen te dichten. Want: terwijl allochtone studenten het idee hebben dat ze worden achtergesteld en gediscrimineerd, voelen autochtone studenten zich bedreigd en vragen ze zich angstig af hoe dat straks moet als ze, zoals zij zeggen, ‘in de minderheid’ zijn. Over en weer lijkt er steeds minder begrip en empathie. Terwijl die begrippen juist in deze tijd hard nodig zijn. Lees de reportage van in de Groene Amsterdammer
Meer over de prijs
Het Humanistisch Vredesberaad reikt deze prijs eens in de twee jaar uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving heeft bijgedragen aan een cultuur van vrede en rechtvaardigheid. Andere genomineerden zijn Jelle Brandt Corstius (VPRO), Sinan Can (BNN-Vara), Lucas Destrijcker (MO), Pieter Stockmans (MO), Anneke Verbraeken met verschillende publicaties over Franstalig Afrika, radiomaker Henk Weltevreden en fotograaf Eddy van Wessel.
De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 26 juni tijdens het Mag het licht aan Festival in Amsterdam.
Bildung en humanisme
Opvoeding en bildung zijn van oudsher belangrijke humanistische themas. Hoe voed ik kinderen op en waartoe? Wat wil ik mijn leerlingen meegeven? Wat is mijn ideaal en doel? Het zijn vragen waar ouders en leraren zich mee bezig houden. Hoe we opvoeden draagt bij aan hoe kinderen zich ontwikkelen en via hen hoe de samenleving dat doet. Opvoeding en bildung is een van de themas waar het Humanistisch Verbond in 2016 extra aandacht aan besteedt. In de zomer op het Mag Het Licht Aan Festival, maar ook in het najaar in magazine HVMAN, de Socrateslezing en een serie Lezing+ over dit thema.