‘Brave burgers kunnen ook slaaf zijn’

joachim-duyndam

‘Brave burgers kunnen ook slaaf zijn’

Meelopen en napraten is populair in dit ‘mediatijdperk’. Joachim Duyndam maakt zich er zorgen over en vindt dat het humanisme hier weerstand tegen moet bieden.

Als er iets belangrijk lijkt te zijn in ons mediatijdperk is het meelopen en napraten, stelt de filosoof op de website Durftedenken.nl . Duyndam, universitair hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek, is een van de auteurs van het boek  ‘De autonome mens’, dat afgelopen voorjaar verscheen.

Slavernij
“Als je mensen het heel erg eens blijken te zijn met elkaar, ontstaat er een soort blijdschap”, merkt hij. “Maar bij mij ontstaat wantrouwen.” Het doet de filosoof denken aan slavernij. “Want slavernij betekent: niet volgens je eigen wil leven, maar volgens de wil van de ander.”

Daar kan je je ook keurige burgers bij voorstellen die voor de tv zitten, stelt Duyndam. “Slavernij lijkt mij het ergste dat er is. Humanisme moet weerstand bieden tegen de slavernij van het meelopen en napraten.”

Zie ook het bericht ‘Zonder relativering geen werkelijke autonomie’

Lees hier de bijdrage van Joachim Duyndam in het boek ‘De autonome mens’

Bron: Durftedenken.nl

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten