Humanistisch Verbond en Sitagre realiseren doorbraak in de zorg

humanistisch-verbond

Humanistisch Verbond en Sitagre realiseren doorbraak in de zorg

Levensbeschouwelijke begeleiding door geestelijk verzorgers is nu ook beschikbaar voor mensen die uitvallen op hun werk. 

Door de samenwerking tussen het Humanistisch Verbond en Medisch Expertise Centrum Sitagre is sinds vandaag levensbeschouwelijke begeleiding beschikbaar voor mensen die uitvallen op hun werk. Dit is een unicum in de zorg. Werknemers die uitvallen op hun werk komen te vaak onnodig in de GGZ terecht. Daardoor raakt deze sector overbelast. De psychische problemen waar mensen mee worstelen worden te snel als stoornis gediagnosticeerd. Levensbeschouwelijke begeleiding door geestelijk verzorgers biedt hierin uitkomst. Geestelijke verzorgers bieden ondersteuning aan mensen die vastlopen in hun werk en leven door te focussen op de levensvragen die achter de problematiek schuilgaan.

Burn-out-klachten door doelloosheid

Uit recente cijfers blijkt dat het aantal werknemers met burn-out klachten sterk is toegenomen. Sitagre wordt over het hele land ingeschakeld voor onafhankelijke diagnostiek en behandeladvies bij uitgevallen werknemers. “Wij zien vaak mensen op het spreekuur met burn-out klachten”, vertelt algemeen directeur Bas Tomassen van Sitagre. “Ze missen een doel in hun leven, ervaren een gebrek aan controle over hun leven en werk. Hierdoor kunnen ze ook niet meer goed omgaan met de problemen die zich onvermijdelijk in verschillende levensfases voordoen.”

Tomassen ziet dit gepaard gaan met een ongezonde levensstijl zoals ongezond eten, onvoldoende bewegen of overmatig drinken. Dit ondermijnt de mentale weerbaarheid en belastbaarheid, zodat mensen in een vicieuze cirkel van uitputting terecht komen. “Te vaak krijgen deze mensen in de GGZ een zware diagnose als pincode om een behandeling te vergoeden, ook wanneer er betere aanknopingspunten voor herstel voorhanden zijn.” Dankzij de samenwerking met het Humanistisch Verbond is voor deze uitvallers nu ook geestelijke verzorging beschikbaar.

Geen medicalisering van existentiële pijn en vragen

Het Humanistisch Verbond waarschuwt al jaren voor de medicalisering van existentiële vragen of geestelijke pijn. Het Verbond biedt professionele begeleiding bij zingevingsvragen in de vorm van humanistisch geestelijke verzorging. Humanistisch geestelijk verzorgers helpen mensen inzicht te krijgen in hoe zij in het leven staan, wat voor hen van waarde is, wat dit betekent voor hun huidige situatie. Directeur Christa Compas van het Humanistisch Verbond: “Sitagre en het Humanistisch Verbond vonden elkaar dan ook snel in een gedeelde visie. Zingevingsvragen kunnen ieder mens in verschillende fasen van het leven treffen met een ontwrichtende impact. Juist dan verdienen mensen de begeleiding die zij werkelijk nodig hebben – en die begeleiding bieden wij.”

Sitagre en het Humanistisch Verbond staan voor innovatie in de zorg en in het denken over menselijk welzijn. De samenwerking betreft een pilot waarna vervolgstappen worden onderzocht.

Humanistisch geestelijke verzorging

Geestelijk verzorgers bieden ondersteuning bij levensvragen. Je kunt bij ze terecht voor een persoonlijk gesprek. Geestelijk verzorgers hebben een levensbeschouwelijke opleiding gevolgd en bieden vanuit hun levensbeschouwing ondersteuning bij zingevingsvragen. Hun levensbeschouwing kan humanistisch, katholiek, protestants, islamitisch, joods, boeddhistisch of hindoeïstisch van aard zijn.

Humanistisch geestelijk verzorgers zijn er voor álle mensen met zingevingsvragen. Zij zoeken de kracht in de mens zelf en staan voor medemenselijkheid en liefdevolle aandacht. Het Humanistisch Verbond vertegenwoordigt de humanistisch geestelijk verzorgers die werkzaam zijn in het leger, de gevangenis, in de zorg en binnekort ook bij de politie.

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten